Weet jij wat bewustzijn is?

Of hoeveel bewustzijn je hebt?

Nee?

Dat is ook niet zo gek, het is geen alledaagse kost. Je weet wel dat het je het hebt. En als ik je vraag of je meer bewustzijn zou willen hebben, dan zeg je ja!

Het is een heel mooi uitgangspunt, dat jij je bewustzijn wilt verruimen. Het levert je namelijk veel op:

  • Je kunt jouw eigen, maar ook bijv. werkvraagstukken, vanuit meerdere perspectieven belichten, waardoor je andere oplossingsrichtingen gaat zien;
  • De invloed op je eigen gedrag en daarmee jouw leven neemt toe;
  • Je legt minder druk op jezelf; juist door jezelf de ruimte te geven, ontstaan de mogelijkheden waarvan je gebruik gaat maken;
  • Je geeft daarmee een ander ook meer ruimte, zodat je die perspectieven kunt meenemen in jouw bewustzijn;
  • Je leeft vrijer omdat jouw oordelen een steeds kleinere rol gaan spelen;
  • Jouw zelfvertrouwen groeit, omdat je gaat zien en voelen waar tot toe in staat bent!

 

Leuk hoor, dit allemaal maar wat is het nu precies, hoor ik je denken? Dat is een hele goede vraag. Weet ook dat je met vragen stellen veel verder komt in jouw leven!

Als je de woordelijke betekenis opzoekt op google, dan vind je dit:

Bewustzijn is het geestesvermogen dat het individu in staat stelt de buitenwereld waar te nemen en te verwerken, oftewel een beleving of besef te hebben van het eigen ik, ingebed in zijn omgeving.

Nou dat klinkt mooi toch? Dan is het nu duidelijk? Nee nog steeds niet?

Snap ik. Het gaat niet alleen om begrijpen, maar ook om te voelen wat het betekent. Dus het koppelen van jouw denken met jouw voelen. Kennis zonder toepassing, is geen kennis.

Zie het als een cirkel: als mens heb je een bepaald bewustzijn.

Vervolgens heb je een ervaring, bijvoorbeeld: Je partner is boos op jou. Je voelt je daardoor slecht, je voldoet niet aan zijn verwachting op dat moment.

Wat er dan gebeurt, is dat je terugvalt op automatisch gedrag. Je gaat alles doen om hem weer gunstig te stemmen, je gaat lopen pleasen.

Of je gaat ook in de vechtstand, waardoor je elkaar verwijten blijft maken. Niks mis mee, maar daarmee verruim je je bewustzijn niet.

De stap die vaak wordt overgeslagen, is die van reflecteren. Doe een stap terug en kijk naar jezelf. Wat doe je? Wat voel je? Waar ben je bang voor? Wat zou je eigenlijk willen?

Voel waar de angel zit, zodat je ander gedrag kunt kiezen. Dan komt de moeilijkste stap: jezelf openstellen en uiten. Daarmee integreer je de les uit jouw ervaring.

 

Je bent trouw aan jezelf gebleven, ongeacht hoe jouw partner reageert. Je partner reageert anders als jij jezelf openstelt. Als jij jouw werkelijke behoefte kunt aangeven.

Niet iets wat je leert op school of in de maatschappij, maar wel iets dat je jezelf kunt leren. Als je jezelf daarvoor de kans geeft!

Heb jij een situatie waarin je vast loopt en je wel eens duidelijkheid over wilt? Deel het met me (contact@sharrondroog.nl) en je leert zelf uit deze situatie te stappen.

Liefs,

Sharron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *