Het belang van het einde

Beetje gekke titel misschien, maar ik leg het je uit. Een van de meest interessante trainingen die ik tijdens mijn Human Resources loopbaan heb gevolgd, is
De 8 eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey.

Covey onderzocht waarom sommige leiders veel meer impact en resultaat hadden en sommige leiders juist helemaal niet. Dit herleidde hij naar 8 eigenschappen, die stevig sturen geven aan jouw leiderschap:

1. Wees proactief:
Mensen die onafhankelijk zijn, kiezen hun eigen doel. Onafhankelijke mensen handelen vanuit hun eigen kern en laten zich niet zozeer beïnvloeden door wat anderen doen. Zij nemen het initiatief, koersen doelbewust op eigen doelen af en stellen prioriteiten. Onafhankelijke mensen houden zaken bij zichzelf en geven geen andere factoren de schuld.

2. Begin met het eind in gedachten:

“Bepaal je eigen lot, of iemand anders doet het voor je”. Hoe richt je je leven in? Leef je van dag tot dag of stel je duidelijke doelen en bepaal je je eigen toekomst? Effectieve mensen werken van ‘achter naar voren’. Zij hebben principes en een visie over wat zij willen bereiken. Zo bepalen zij hun eigen toekomst.

3. Belangrijke zaken eerst:

Laat de belangrijkste dingen niet de dupe worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke dingen. Effectieve mensen besteden hun tijd vooral aan zaken die belangrijk zijn. Ze laten zich niet leiden door de waan van de dag, maar plannen zelf hun leven.

4. Denk in termen van win-win:

Aan de basis van deze vierde eigenschap staat volgens Covey het denken in termen van overvloed. Veel mensen denken in termen van schaarste; ze hebben weinig zelfvertrouwen en denken dat er niet genoeg voor hen zal zijn. Zij denken dat de ander moet verliezen, zodat zij kunnen winnen. Covey stelt hier tegenover dat van de mooiste dingen in het leven – zoals liefde, aandacht en geluk – genoeg is voor iedereen. Wees niet bang om andere mensen evenveel te gunnen als jezelf.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden:
Wederzijds begrip, daar gaat het om. Pas als we echt luisteren, zullen we anderen begrijpen. Een mens heeft niet voor niets twee oren en één mond: daarmee kan hij twee keer zoveel luisteren als spreken. Volgens Covey komen bijna alle problemen voort uit gebrekkige communicatie. En dan met name uit ons onvermogen om echt, met inlevingsvermogen te luisteren naar de ander, zonder dat we meteen zelf willen reageren.

6. Synergie:
Synergie is het vanuit creatieve samenwerking kiezen voor de derde weg: niet mijn of jouw manier, maar een derde en betere manier. Het gaat om het respecteren en waarderen van verschillen. Om de intentie om onderlinge verschillen te overwinnen door het zoeken naar oplossingen die recht doen aan ieders wensen. Met een open blik kunnen laten ontstaan wat er kan ontstaan in het moment zonder dat je daar meteen invloed op uitoefent.

7. Hou de zaag scherp:
Deze eigenschap gaat over de continue vernieuwing met betrekking tot de eerste vier dimensies van ons leven:fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Als mens ben je nooit uitgeleerd over jezelf, je kunt steeds weer nieuwe onontgonnen grond ontdekken!

8. Leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren:
Leef vanuit je volledige potentie en inspireer anderen om hetzelfde te doen!

Toen ik deze eigenschappen voor het eerst las, ongeveer 15 jaar geleden, heb ik ze voornamelijk mentaal tot me genomen. Nu ik ze weer doorlees, weet ik weer wat me raakte: het gevoel dat je zelf sturing kan geven aan je leven! Ik kan met een gevoel van voldoening zeggen dat ik de belangrijkste eigenschappen voor mij (en nee, echt nog niet allemaal ;-)) geïntegreerd heb in mijn leven. Het raakte mij op het vlak van zingeving, alleen was ik me daar nog niet bewust van.

Zingeving voelen in je leven is het meest waardevolle dat je jezelf kunt geven. En tijd. Geef jezelf de tijd om zingeving toe te voegen aan je leven. Geef jezelf de tijd om voor jezelf te bepalen welke richting jij vanaf nu op gaat, als het niet bevalt waar je nu bent. Jij kunt altijd kiezen. Op elk moment. Om het anders te doen. Steeds meer vanuit jezelf.

En om zelf ook met het eind voor ogen te beginnen: begin juni start ik met een kleine groep ambitieuze vrouwen die zichzelf de tijd geven om hun blauwdruk helder te maken en te integreren in hun leven. Zodat ze waarde toevoegen. Aan zichzelf en daarmee aan hun leven.

Want zeg nou zelf: als je terugkijkt op jouw leven als oude wijze vrouw, wat had je dan gedaan willen hebben? Heb je geleefd conform jouw levenswaarden? Heb je jezelf uitgedaagd? Heb je blokkades overwonnen en ben je gegroeid? Kijk je met een voldaan gevoel terug op jouw leven?!

Hou de zaag scherp!

Liefs,

Sharron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *