De boodschap van jouw emoties

Als je in een k** situatie zit en je emoties overspoelen je, weet dan dat deze emoties jou iets duidelijk willen maken. Hou ze vooral niet in, onderdruk ze niet, maar laat ze opkomen en geleidelijk weer afvloeien.

In de basis duren gevoelens iets van 30 seconden tot 1 minuut (kijk maar bij kinderen), maar de weerstand om te voelen kan wel jaren duren. Om je een beetje door de weerstand heen te helpen, deel ik van een aantal emoties wat ze willen duidelijk maken:

Teleurstelling: er is een mismatch tussen jouw verwachtingen en de uitkomst.

Vaak denken we dat we om teleurstelling te voorkomen, onze verwachtingen moeten verlagen. Maar het is belangrijker dat je leert om te gaan met teleurstelling. Het is een onderdeel van het leven. Je kunt het niet altijd voorkomen.

Door je verwachtingen te verlagen, ga je jezelf ook juist kansen ontnemen. Je kunt natuurlijk wel te hoge verwachtingen (over jezelf) hebben die jou blokkeren of waarmee je het jezelf extra moeilijk maakt. In dat geval is het goed om te kijken hoe je daar iets in kunt veranderen. Teleurstelling roept je bovendien op om verwachtingen te verduidelijken naar jezelf en naar een ander toe.

Moedeloosheid, twijfel en wanhoop: je vraagt je af wat het nut is van wat je doet en of het wel zin heeft, wat het doel is.

Je hebt al zoveel geprobeerd, zo veel gedaan. Deze emoties geven aan dat je jouw vertrouwen begint te verliezen. Je twijfelt of je het allemaal wel gaat kunnen bereiken.

Je geloof wordt op de proef gesteld. Vaak is het goed om dan even te stoppen met waar je mee bezig bent en even uit te stappen. Geef jezelf wat rust en vraag jezelf af of het belangrijk voor jou is. Want dat is waar het om gaat.

Breng jouw verlangens in kaart en werk aan het verstevigen van je geloof. Wat jij wilt is mogelijk, als je op weg blijft gaan!

Minderwaardig en niet goed genoeg: deze emoties wijzen je op beperkingen. Iets wat je wilt, is (nog) niet mogelijk.

Hoewel jij je zo voelt, betekent het niet dat jij minderwaardig of niet goed genoeg bent. Het roept je op om wat je nog niet weet of kunt, te gaan onderzoeken en te gaan leren en ontdekken wat je nog mist om verder te kunnen.

Deze emoties kunnen je in de weg staan bij het geloven van wat jij voor jezelf wenst, maar zie het als een positieve uitdaging: je hebt nog iets te ontwikkelen voor je verder kunt.

Door jezelf te trainen in het bewust zijn van je emoties, ga je gemakkelijker herkennen wanneer je bij te sturen hebt in je leven.

In de kern is het namelijk best simpel. Positieve emoties geven aan dat je de juiste dingen aan het doen bent en vervelende emoties geven aan dat er iets niet klopt, niet past of mist.

Toch blijkt de praktijk weerbarstig, dat heb ik zelf ook ervaren. Toch levert het je enorm veel mogelijkheden op om deze skill te trainen! Ik ben benieuwd: hoe ga jij met jouw emoties om?

Liefs,

Sharron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *