Als je gevoelig bent voor kritiek

Als je voor jezelf de lat hoog legt, dan is het niet altijd makkelijk om met kritiek om te gaan. Het lijkt alsof kritiek van anderen harder binnenkomt, omdat je de neiging hebt om kritiek op bijvoorbeeld jouw werk persoonlijk op te vatten.

Laat staan als iemand iets zegt over jou als persoon. Alle alarmbellen gaan af!

Natuurlijk weet jouw hoofd wel dat het niet persoonlijk is, maar toch probeer je aan alle kanten om die kritiek weg te krijgen door te gaan pleasen. Je probeert de situatie te verzachten en je draait erom heen.

Je past je liever aan aan de normen en waarden van een ander, alles beter dan het krijgen van kritiek…

Het gevolg van pleasegedrag is dat je jezelf compleet wegcijfert. Je hoofd zegt dat er niet zoveel aan de hand is, maar onbewust pas je jouw gedrag aan naar de goedkeuring van een ander.

Waardoor je steeds vaker op de achtergrond blijft en nog minder jezelf durft uit te spreken.

Waarschijnlijk geef je jezelf nog op je kop ook, of je hoort je omgeving zeggen: trek het je niet aan, je bent te gevoelig, het zegt meer iets over die ander! Of iets in die trant…

Maar wat heb je daaraan? Je komt er geen steek mee verder. Dat vervelende gevoel is er toch! Het is veel effectiever om te voelen wat het met je doet. Jouw emoties daarin de ruimte durven geven.

Pas als die lading eraf is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Wat maakt dat dit mij zo raakt?
  2. Herken ik de emoties die dit bij me oproept?
  3. Heb ik die emoties eerder meegemaakt?
  4. Herinnert deze situatie me ergens aan?
  5. Wat heb ik nu nodig om met deze situatie om te gaan?
 

Zo neem je stap voor stap de regie weer terug over jouw situatie. Je neemt verantwoordelijkheid over jouw gevoel en verwerkt dit. Waar jij behoefte aan hebt, wordt steeds duidelijker.

Je begint je uit te spreken, misschien voorzichtig, maar toch. Om te ervaren dat het steeds makkelijker gaat!

Je zelfvertrouwen neemt toe en gaat jezelf steeds vrijer uiten. Waardoor je meer mogelijkheden voor jezelf creëert om te doen wat jij wilt doen. Om jouw leven steeds leuker te maken, op elk levensgebied!

Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen. Neem je les uit jouw ervaring, maar laat de ervaring zelf los. Zodat je vrij jouw weg kunt gaan!

Liefs,

Sharron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *